Manapság a futás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nincs eszközigénye, bárhol végezhető és az egyik legjobb kardio edzés. Rendszeres pilates mellett pedig biztos lehetsz benne, hogy hosszú távon sem kell aggódnod az esetleges ízületi vagy gerincbántalmak miatt.

Futás alatt a legnagyobb terhelést a gerincoszlopunk kapja. Az alsó háti szakaszunk a leginkább érintett terület. Hosszú távon, ha gyenge törzsizmokkal vagy helytelen testtartással futunk, fájdalom alakulhat ki az alsó háti szakaszunkban vagy a lábunkban érezhetünk kellemetlen zsibbadást (isiász-szindróma).

A pilates és a futás tökéletes kiegészítője egymásnak, hiszen a pilates gyakorlatok azokat az izmokat erősítik és nyújtják, amelyek leginkább igénybe vannak véve futás alatt. Növelik az ízületek mozgékonyságát, fejlesztik a rugalmasságot, a testtudatot és jelentősen erősítik a törzsizmokat, melyek elengedhetetlenek a hosszú távú, biztonságos futáshoz.

A pilates rendszeres gyakorlásával jobb lesz az állóképességed, aminek hatására nagyobb távokat leszel képes megtenni, gyorsabban hagyod magad mögött a kilométereket és, ami még ennél is fontosabb, hogy elkerülöd a hátfájdalmak kialakulását.

A pilates egyszerre edzi a testedet és az elmédet, hozzásegít céljaid eléréséhez, és azáltal, hogy visszaállítja tested fiziológiai egyensúlyát, erősebbnek érzed magad tőle, mint bármikor előtte.

 

Néhány jó tanács a hatékony futáshoz: 

  • Mindig melegíts be futás előtt
  • Futás után helyezz nagy hangsúlyt a comhajlító izom nyújtására
  • Rendszeresen erősítsd a törzsizmokat
  • Próbáld meg elkerülni a betonon vagy aszfalton való futást, ugyanis a kemény talajra érkezés fokozottabb terhelést ró a gerincoszlopra
  • Válassz megfelelő, kényelmes, futásra alkalmas lábbelit