A pilates, valamint a testtudatos edzések mellett számtalan érv szól, melyekkel hozzájárulhatunk testünk egyensúlyának visszaállításához, megtartásához. Íme a legfontosabb 10 ok, hogy miért érdemes a pilates mellett letenned a voksodat, ha edzésformát keresel magadnak. Válaszd akár kiegészítő mozgásnak más típusú edzések mellé vagy önmagában, biztos, hogy nem fogsz csalódni!

  1. Erősíti a törzstartó izmokat

Az erőközpont aktiválásával bármilyen izomcsoportra is dolgozunk egy pilates órán, a törzstartó izmok folyamatos megfeszítésével erősíted a hasizmokat, a gerinctartó izmokat, a kismedence izmait, amivel elkerülheted a hátfájdalmakat és megelőzheted a sérüléseket.

  1. Ellensúlyozza az ülő életmód következményeit

Egy rövid ideig még tudjuk emlékeztetni magunkat a helyes testtartásra ülő helyzetben (feltéve, ha ismerjük azt!), azonban néhány perc elteltével ez a figyelem lankad és akaratlanul is előre görnyedünk. A törzsizmok erősítésével ez az idő hosszabbítható, de órákon át tartó ülés során, bármennyire erősek is a gerincet tartó izmaink, nem fogjuk tudni megtartani a semleges gerinctartást. Az ülés ellensúlyozására alkalmasak a testtudatos edzések, melyek emlékeztetik az izmokat és a szalagokat optimális feszült-nyúlt állapotukra.

  1. Jótékonyan hat az ízületekre

A rendszeres pilates csökkenti az ízületek merevségét. Meglévő ízületi gyulladás esetén is hatékony, mivel beindítja a szervezet egészséges élettani folyamatait.

  1. Javítja a testtartást

Minél többször emlékeztetjük testünket a tökéletes tartásra, az annál inkább rögzül és a tartóizmok megerősödésével a helyes testtartás automatikussá válik.

  1. Javítja a teljesítményt

A pilates tökéletes kiegészítője lehet más sportoknak, mint például a futás, biciklizés. Kiválóan nyújtja az izmokat, ami jobb teljesítményt eredményez más területen.

  1. Bárhol végezhető

A klasszikus talajgyakorlatokhoz nincs szükség másra csak a matracodra, így az alapelvek elsajátítása után végezheted otthon, csoportos órákon vagy bárhol, ahol éppen kedved támad egy kis pilates-hez.

  1. Stabilizálja a csípőt

A csípő több izomcsoport kapcsolódási pontja, ami összeköti a felső és alsó testet. Diszfunkcionális működése izomgyengeséghez, instabilitáshoz és fájdalomhoz vezethet. Speciális gyakorlatokkal a pilates hozzájárul a csípő stabilizálásához, a két testtáj összehangolt működéséhez.

  1. Megelőzi a sérüléseket

A kor előrehaladtával testünk egyre inkább ki van téve a különböző sérüléseknek. Valamennyi pilates gyakorlat az emberi mozgásokban érvényesülő biomechanikai törvényszerűségekre épít, ami növeli a gyakorlatok hatékonyságát és csökkenti a sérülések előfordulását.

  1. Növeli a tüdő kapacitását

A pilates gyakorlatok kivitelezése során speciális légzéstechnikát alkalmazunk, ami az úgynevezett rekeszizom légzés. A tüdő teljes tartományát, a mellkas oldalsó és hátsó részét is megtöltjük levegővel, ami azon kívül, hogy növeli a tüdő kapacitását, hozzájárul a hatékonyabb izommunkához.

  1. Hozzájárul a testtudat fejlesztéséhez

A testtudat a mozgásunk tudatos megfigyelésével és észlelésével fejleszthető. A pilates, kontrollált rendszerének köszönhetően hozzájárul testünk erősségeinek, gyengeségeinek felismeréséhez. Gyengeségeink fejlesztése pedig egy általánosan jobb közérzet kialakításához.