1. Maradj a jelenben

A fókusz a gyakorlatok pontos kivitelezésére, helyes légzéstechnikára irányuljon. Próbálj meg kiűzni minden zavaró, elterelő gondolatot a fejedből és egész lényedet átadni a gyakorlásnak. A tested aktuális jelzéseire figyelj és találd meg a mozgástartományod határait, ne erőltesd, ne kényszerítsd bele a testedet egy olyan állapotba, amire még nincs felkészítve. A legideálisabb, ha találsz magadnak egy állandó helyet a lakásban, ahol nem zavarnak és mindig erre a helyre térsz vissza gyakorolni.  Gyújthatsz gyertyát, rakhatsz be füstölőt, párologtathatsz illóolajat.  Ezek mind elősegítik a kellemes, relaxált állapot elérését és egy idő után, már a matracod leterítése erre a helyre spontán kivált belőled egy nyugodt, ellazult, befelé figyelő állapotot, ami mentes minden hétköznapi problémától…csak Te és a gyakorlatok!

 

2. A fizikai állapotodnak megfelelő gyakorlatokat végezz

Ne csapj bele rögtön a közepébe. Tartsd be a fokozatosság elvét! Tudom, mindenki gyors és látványos eredményre vágyik és úgy gondolja, hogy ez legkönnyebben a minél keményebb edzéssel érheti el. Igen ám, de a vázrendszered az izomzatod nincs felkészülve egy hirtelen kapott nagy erejű terhelésre. Hiába kezdesz el napi 100 hasprést csinálni, ha a törzsizmaid nem elég erősek hozzá, akkor nem tudod megtartani a gerinced semleges, természetes íveit, amivel nemhogy a hasad nem fog fejlődni, de még a derekat is megfájdul. Ha pedig megjelenik a fájdalom, megtorpansz és abba is hagyod az egészet. Fejlődni csak fokozatosan lehet. Ne a célra, hanem a mozgás adta örömre, frissességre, szabadságra, rugalmasságra koncentrálj és a belső változások mellett egy idő után jönni fog a külső átalakulás is. Türelem, kitartás és rendszeres gyakorlás!

 

3. Építsd bele a hétköznapjaidba

A változáshoz rendszeresség szükséges. A legideálisabb, ha minden nap tudsz szánni 30 percet tested karbantartására, de legalább heti 2-3 alkalommal próbálj meg beiktatni egy 60 perces edzést, mert változás csak így érhető el.  Tervezd meg előre, hogy mely napok, napszakok alkalmasak arra, hogy mozogj és tartsd magad hozzá. Olyan időpontot válassz, amit hosszú távon is tartani tudsz. Legyenek ezek állandó elfoglaltságaid, ugyanúgy, mint a bevásárlás, mosás, takarítás vagy a fodrász, kozmetikus. Írd be a naptáradba, hogy ÉNIDŐ és ne szervezz más programot ezekre az időpontokra. Egy idő után a hétköznapod része lesz a mozgás, rutin, megszokás, ami nélkül már el sem tudod képzelni az életed.

 

Kezd el még ma, hogy a holnapod más legyen!